Silviu

Pe foaia de hârtie cu format atipic, foarte lungă și nu foarte lată se întinde o încrengătură ordonată de străzi. Văd Lacul Sărat, linia de tramvai către oraș și intuiesc locația grădinii zoologice. ”Aici e cartierul Viziru, șoseaua Buzăului și undeva aici în dreapta trebuie să desenezi trei blocuri perpendiculare pe șosea. Sunt D-urile”.

De lângă mine, Silviu exclamă mai mult decât fericit: ”Așa e, de unde știi?” Mă bucuram enorm de bucuria lui și i-am spus că m-am născut în Brăila și că am cutreierat, cu bicicleta sau pe jos, majoritatea străzilor desenate de el.

O expoziție inedită la British Council

Pe Silviu l-am cunoscut la British Council în București, unde a participat alături de David la Diversity Week. Și-a expus acolo schițe amănunțite ale orașului nostru natal, Brăila. Acolo am aflat povestea lui.

Într-o lume guvernată de restricții, evoluția școlară a lui Silviu a cunoscut suișuri și coborâșuri, influențată evident de persoane care au susținut lupta lui și a familiei lui. Cu multă muncă și dedicație, Silviu a absolvit liceul, promovând cu succes examenul de bacalaureat. Mai mult, a terminat și o școală postliceală la care s-a pregătit pentru meseria de optometrist.

Silviu are o memorie vizuală extraordinară și o îndemânare deosebită la desen tehnic, fie pe hârtie, fie folosind programe de proiectare asistată pe calculator. Face inclusiv randari 3D pentru proiectele lui de suflet.

Silviu nu profesează meseria lui și din păcate nu și-a găsit încă un loc de munca unde să-și folosească pasiunea lui principală, desenul.

Silviu stăpânește desenul tehnic și realizează planuri de ansamblu și urbanism incredibile, aducând îmbunătățiri utile soluțiilor existente pe teren.

Am adunat aici și câteva din schițele lui de arhitectură, domeniu în care cu puțin suport ar putea lucra ca și desenator. Silviu este un tânăr inteligent, care se poate integra într-un colectiv care îl stimulează și îi pune în evidență deprinderile.